Kvalitní podlahy a dveře v rozsáhlé vzorkovně v Praze

Zavolejte nám: +420 603 279 682 ! Připravíme pro vás nejvýhodnější nabídku na míru.

Vydáno: 23. 01. 2012

Jak vybrat ty správné dveře do interiéru?

Je spousta důležitých prvků, které by ve vaší domácnosti neměly chybět. A jedním z nich jsou interiérové dveře. Při výběru je třeba přihlédnout nejenom ke směru a způsobu otvírání, ale také k dalším parametrům.

Pro novostavby i rekonstruované stavby je na trhu k dispozici široký výběr interiérových dveří z nejrůznějších materiálů, s rozmanitým designem a dekory, takže kromě své praktické funkce plní i funkci estetickou.

Praktická funkce: oddělování místností v interiéru

Interiérové dveře musí být dostatečně odolné, a to především vůči vlhkosti a plísním. To platí především u dveří do koupelny nebo kuchyně, kde je výskyt vlhkosti nejvyšší. Při nízké odolnosti dochází k deformaci a postupné změně vzhledu (tím se pak samozřejmě vytrácí také estetická funkce dveří).

Mezi další praktické funkce, které byste při výběru interiérových dveří měli vzít v úvahu, je funkce zvukově izolační nebo odolnost proti požáru.

Směr otvírání

Jedním ze základních parametrů při výběru dveří je strana, na kterou se budou otevírat. S tím souvisí také umístění pantů a závěsů. Obecně platí, že pokud stojíte čelem ke dveřím, ze strany kam se dveře otevírají a panty jsou po vaší pravé ruce, jedná se o dveře pravé. Panty po levé ruce představují dveře levé.

Interiérové dveře podle zvolené výplně

Protože dveře patří mezi základní prvky domácnosti, vytvářejí velmi silný estetický dojem. Toho můžete docílit správnou volbou designu, dekoru, ale také výplně, která do velké míry určuje celkové vlastnosti dveří.

Výplň dveří

Voština představuje standardní materiál pro výplň dveří. Tento papír ve tvaru včelích pláství je lehký a cenově dostupný pro každého. Na druhou stranu se nízká cena odráží v celkové kvalitě a odolnosti, a tak je voština vhodná spíše do prostor, kde nebudou dveře tolik zatížené.

Děrovaná dřevotřísková deska (DTD) je odlehčená dřevotřísková výplň. Dveře jsou díky tomu mnohem pevnější a také mohutnější. Vyznačují se výraznou regulací hluku a dlouhou životností. Tento typ interiérových dveří patří mezi oblíbené. Dveře se ideálně hodí pro každodenní běžné zatížení.

Plná dřevotřísková deska (DTD) je nejdražší, ale také nejodolnější možností. Používá se zpravidla pro speciální dveře, u kterých se předpokládá velké namáhání a při absenci kvalitního materiálu by hrozilo riziko proražení.

Povrchy dveří

Přestože interiérové dveře nejsou vystaveny vnějším klimatickým vlivům (alespoň tedy ne do takové míry), také v tomto případě je třeba počítat s určitými vlivy, které mohou dveře ohrozit. K dispozici máme různé druhy povrchů, které efektivně ochrání interiérové dveře.

Mezi nejlevnější povrchovou úpravu dveří patří fólie, která je vhodná zpravidla pro běžné dveře bez většího zatížení.

Laminát je optimálním povrchem do středně zatížených domácností. Na pohled se velmi podobá dřevu a ani po mnoha letech se nemění jeho vzhled. Laminátový povrch dveří je odolný proti běžnému poškození v domácnosti, o které se „starají“ domácí mazlíčci nebo malé děti. Takové dveře se velmi dobře udržují, můžeme rozlišovat jak střednětlaký laminát (CPL), tak silnější vysokotlaký laminát (HPL).

Dýha je vyrobena ze dřeva, a tudíž je dražší. Vzhledem k tenké vrstvě dřeva jsou však tyto interiérové dveře vhodné spíše do bytu.

Masiv oceníte v obývacím pokoji či chodbě. Celodřevěné dveře jsou sice nejdražší volbou, nicméně stejně jako dýha i masiv působí správným luxusním dojmem. Vlivem slunečního záření však může ztrácet svoji původní barvu.

Plné či prosklené dveře? Záleží na vás a na místě uchycení

Prosklené interiérové dveře jsou ideální například do obývacího pokoje nebo chodby. Obecně však platí, že záleží na vás, jaké vlastnosti u dveří preferujete, a tedy kam je umístíte. Zvukově izolační vlastnosti jsou samozřejmě menší a také jimi prochází světlo.

Plné interiérové dveře lépe ochrání vaše soukromí, jsou vhodné jako dveře do komory, spíže nebo do sklepa. Opět ale neexistují nějaká závazně daná pravidla, která by vám zakazovala distribuovat dveře i do jiných místností. Například prosklené dveře do koupelny vás mohou upozornit na nezhasnuté světlo a v poslední době jsou navíc velmi oblíbené dveře s matným sklem, které propustí pouze světlo a nikoli obraz, dík čemuž je zajištěno ono potřebné soukromí a diskrétnost.

Otvírání interiérových dveří

K dispozici máte jednokřídlé či dvoukřídlé interiérové dveře. Dále existují dveře posuvné, které jsou optimální do menších prostor, protože nezabírají tolik místa. Dveře skládací se používají zase do šaten a jiných úložných prostor. Nezáleží však jenom na dispozicích vašeho obytného prostoru, ale také na vašich preferencích a čemu dáváte přednost.

Interiérové dveře a kování

Při výběru kování jen potřeba přihlédnou nejenom k použitému materiálu, ale také ke způsobu otevírání dveří. Kování musí ladit s okolním interiérem, ale také musí reflektovat potřebu uzamčení.

Nabízené rozměry dveří

Nabízíme interiérové dveře ve všech rozměrech, tedy „60“, „70“, „80“, „90“, „100”, „110” cmDvoukřídlé interiérové dveře pak v rozměrech „120“ a „200“ cm. Mimo to jsou k dispozici v široké nabídce odstínů a barev, jako jsou dubbukořechwengebíláčernáhnědá apod.

Galerie

Verte - doors Verte2013 - 150dpi - 22 - 3 Plancher Plancher

Další články:

Zavolejte nám: +420 603 279 682! Připravíme pro vás nejvýhodnější nabídku na míru.