Kvalitní podlahy a dveře v rozsáhlé vzorkovně v Praze

Zavolejte nám: +420 603 279 682 ! Připravíme pro vás nejvýhodnější nabídku na míru.

Vydáno: 12. 08. 2015

Jak vybrat správné interiérové dveře

Vybrat vhodné interiérové dveře není tak snadný úkol, jak by se na první pohled mohlo zdát. Nejde totiž jen o pouhé oddělení místností, ale také o sladění vzhledu a funkčních vlastností. Vybírat můžeme z různých velikostí, typů a materiálů. Interiérové dveře mají značný vliv na celkovou atmosféru v domě či bytu. A to už je důvod, proč se vyplatí nákup dobře zvážit.  

Na velikosti záleží

Pokud to jde, myslete na velikost interiérových dveří již ve fázi navrhování či výstavby. Ušetříte si nejen mnoho starostí, ale i místa. Minimální šířku interiérových dveří stanovuje stavební norma, tedy 60 cm, ale běžně jsou k dispozici i šířky 70, 80 i 90 cm. Obecně platí, že pro menší místnosti nejsou vhodné příliš široké dveře. U klasických typů si totiž dveřní křídlo vyžádá svůj manipulační prostor, čímž sníží využitelnou plochu. 

Alternativní nápady pro malé byty

V méně rozměrných bytech či místnostech můžeme vhodným výběrem dveří ušetřit i několik metrů čtverečních. V úvahu zde připadají např. interiérové dveře skládací či posuvné, které existují hned ve 2 variantách:

  • nástěnné (vyžaduje kolejnici, na kterou se dveře zavěsí a po níž se podél zdi posouvají)
  • posuvné do stěny (dveře zajíždějí do pouzdra – konstrukční kazety přímo ve zdi)

Jistou nevýhodou jsou vyšší pořizovací náklady. Musíme si ale uvědomit, že díky nim získáme cenné místo, které by jinak zůstalo nevyužitelné.  

Jak vybrat barvu dveří?

U dveří ale nehledíme jen na rozměry či typ. Pro mnohé z vás bude zásadnější otázkou, jak zvolit jejich barevné řešení. Moderní návrháři interiérů se je snaží buď kontrastně zdůraznit, nebo dveře nenásilně sladí se zbytkem prostoru.

Pokud se nechceme, aby se dveře v místnosti staly centrem pozornosti, je třeba, aby barevně navazovaly zejména na podlahu a stěny. Z katalogů tedy vybírejte shodné odstíny. Docílíte tak stylové jednoty celého prostoru.

Jak se vyznat v použitých materiálech?

V otázce použitých materiálů bychom se měli zajímat jednak o povrch, ale také o vnitřek dveří. Obě složky mají svůj význam a jejich kombinaci volíme vzhledem k zamýšlenému použití.

Povrch interiérových dveří

Cenově nejdostupnější jsou v současnosti interiérové dveře opatřené papírovou folií. Avšak toto levné řešení s sebou nese riziko snadného poškození. Děti, domácí zvířata, ale i silnější čistidla na nich mohou zanechat nevratné stopy. To se nám ale nestane, pokud zvolíme CPL či HPL laminátové povrchy, které jsou tvrzené a vydrží i drsnější zacházení. Jejich vzhledové vlastnosti uspokojí i náročnější zákazníky, vzhledem k tomu, že od pravého dřeva je na první pohled téměř nerozeznáme. U přírodních materiálů, jako jsou dýhy či masiv, musíme v závislosti na okolním prostředí počítat s jistou proměnlivostí barevného odstínu.

Co je uvnitř, to se počítá

Vnitřní materiál zásadně ovlivňuje zvukové a izolační vlastnosti dveří. Chcete dětem zajistit nerušený spánek? Potřebujete klid na práci v domácí kanceláři? V tom případě se zajímejte o děrovanou či plnou dřevotřísku. Získáte skutečně odolné dveře, které navíc jen tak někdo neprokopne. Další variantu představuje výplň z papírové voštiny, která sice neslibuje tak dobré vlastnosti, ale dveře jsou díky ní lehčí a snadno se s nimi manipuluje.

Levé nebo pravé dveře?

I v tomto bodě stojí za to se zamyslet. Nesprávně umístěné křídlo vám chybu připomene každý den. Levou nebo pravou orientaci volíme tak, aby dveře nepřekážely, a to zejména v přístupu k vypínači. Nikdo nechce v tmavé místnosti zdlouhavě šmátrat po zdech. Další pravidlo říká, že otevření dveří by mělo umožnit hladký vstup do místnosti. Zabráníme tak střetu s nábytkem či dalšími překážkami. 

Vyplatí se kupovat dveře v supermarketu?

Z výše uvedených parametrů plyne, že k procesu výběru dveří je třeba přistupovat velmi zodpovědně. Ve složitějších případech pak jistě oceníte možnost kvalifikované konzultace či posouzení více možností. Běžné hobby či supermarkety často nenabízejí více než obecné informace. Nízká pořizovací cena samotných dveří je dána absencí dalších zásadních služeb, jako je zejména montáž. Pokud tedy chceme kvalitu a hladký průběh celé operace, bude lepší oslovit specializovaného prodejce.

 

 

Galerie

Interiérové dveře Porta Doors Interiérové dveře Verte Doors Interiérové dveře Verte Doors Interiérové dveře Verte Doors Interiérové dveře Verte Doors Interiérové dveře Porta Doors Interiérové dveře Vasco Doors Posuvné interiérové dveře

Další články:

Zavolejte nám: +420 603 279 682! Připravíme pro vás nejvýhodnější nabídku na míru.