Kvalitní podlahy a dveře v rozsáhlé vzorkovně v Praze

Zavolejte nám: +420 603 279 682 ! Připravíme pro vás nejvýhodnější nabídku na míru.

Vydáno: 24. 04. 2012

Laminátové podlahy - rozdíl mezi DPL a HPL

Laminátové podlahy patří k nejdostupnějším podlahovým krytinám. Jsou oblíbené pro svou jednoduchou montáž, kterou zvládne bez problémů každý zručný kutil. V posledních letech zažívají doslova boom díky svým skvělým vlastnostem a dostupné ceně. Ta je totiž nesrovnatelně nižší než cena originálních dřevěných parket. Laminátové podlahy s úspěchem dokážou imitovat jejich vzhled.

Laminátové podlahy jsou vlastně sendvičové ploché prvky ve tvaru prkna. Ty se skládají z povrchově nášlapné dekorativní vrstvy laminátu, který svým tištěným vzorem téměř neznatelně nahrazuje přírodní dřevo. Další část laminátové podlahy tvoří jádrové nosné vrstvy buďto z dřevotřísky, nebo ze středně zhutněné dřevovláknité desky tzv. MDF anebo z vysoce zhutněné dřevovláknité desky HDF a dále ze spodní protitahové stabilizační dýhy z dřeva jehličnanů anebo z pryskyřicového filmu. Ten má za úkol, chránit před vlhkostí a stabilizovat tvar.

Laminátové podlahy – rozdělení

Laminátové plovoucí podlahy lze rozdělit na dvě skupiny, přímý laminát a vysokotlaký laminát.

Laminátové podlahy DPL

Přímý laminát, označovaný jako DPL je výsledkem jediného kroku technologického postupu. Výrobní náklady, tudíž i cena tohoto produktu jsou nižší. Jeho vrchní vrstvu, která je silná pouhých 0,1mm tvoří několik vrstev papíru prosyceného melaminovou pryskyřicí. Pod ní se nachází dekorační papírová foto tapeta s dezénem dřeva. Přímý laminát je vhodný do místností méně zatížených provozem.

Laminátové podlahy HPL

Vysokotlaký laminát, označovaný HPL, je výsledkem dvoustupňového výrobního procesu. V první fázi je vyroben laminát a poté následuje druhá fáze – slepení s nosným prvkem. Takovéto typy laminátů o tloušťce 0,6-0,8 mm jsou složeny ze tří vrstev. V horní části se nachází vrstva melaminové pryskyřice s texturou dřeva. Pod ní je vrstva s fotografickou tapetou na papíru a ve spodní části, která je v kontaktu s nosnou deskou, je silný film zvyšující celkovou odolnost, tvrdost a nárazovou pevnost materiálu.

Laminátové plovoucí podlahy se snadno udržují, postačí přetřít je vlhkým hadrem zamést nebo vysát. Existují v různých vzorech, odstínech, a navíc se dají velmi vhodným způsobem i kombinovat.

Galerie

Další články:

Zavolejte nám: +420 603 279 682! Připravíme pro vás nejvýhodnější nabídku na míru.