Kvalitní podlahy a dveře v rozsáhlé vzorkovně v Praze

Zavolejte nám: +420 603 279 682 ! Připravíme pro vás nejvýhodnější nabídku na míru.

Vydáno: 26. 02. 2012

Jak si správně vybrat dveře?

Pokud si pořizujete nové dveře, spoléháte se, že Vám vydrží dlouhá léta. Při jejich výběru byste proto měli být pečliví. Dveře musí vhodně zapadnout do interiéru, měly by se Vám líbit a měly by být účelně zvolené. Nevhodně zvolený typ dveří může dokonce ztížit pohyb po bytě, dveře totiž významným způsobem ovlivňují funkčnost obytných prostor.

Pravé dveře = panty vpravo

Určitě budete souhlasit s tím, že výměna dveří není levnou záležitostí. I přes určitou finanční náročnost se setkáváme s celou řadou chyb, které se při výběru dveří často opakují. Mezi klasické omyly patří záměna pravých a levých dveří. Nabízíme Vám jednoduchou pomůcku pro správné určení orientace dveří. Bez ohledu na to, zda jste uvnitř místnosti nebo venku, postavte se ke dveřím čelem tak, aby po otevření směřovaly k Vám. Pokud máte v této situaci panty po pravé ruce, jedná se o dveře pravé. Pokud se panty nacházejí na dveřích vlevo, stojíte před dveřmi levými.

Existuje několik dalších rad pro správný výběr dveří. Když dveře otevřete, měli byste vidět větší část místnosti, která je za nimi. Důležité je také osazení dveří vůči vypínačům – abyste nemuseli dveře obcházet, měl by být vypínač na stejné straně dveří jako klika. Samozřejmostí je, že byste při otevírání dveří neměli narážet do nábytku nebo do věcí.

Dvakrát měř, jednou kupuj

Ač je to překvapivé, zákazníci se často potýkají i s výběrem správného rozměru dveří. Pokud jsou dveře příliš úzké, mohou v budoucnosti způsobit nepříjemné komplikace. Představte si, že budete chtít rekonstruovat koupelnu, ale dveřmi neprojde pračka nebo vana. Pokud je to jen trochu možné, doporučujeme dodržovat minimální šířku dveří 80 cm. Ta zaručí, že se do dveří pohodlně vejdou nejen obyvatelé bytu či domu, ale také rozměrnější vybavení domácnosti.

Pokud je rozměr Vašich dveří atypický, musí se zpravidla vyrobit na míru. Náš sortiment je připraven na požadavky všech zákazníků, nabízíme interiérové dveře v rozměrech „60“, „70“, „80“, „90“, „100”, „110” cm, dvoukřídlé provedení v rozměrech „120” - „200” cm a posuvné dveře v rozměrech „100“ - „200“ a „120“ - „200“ cm. Vstupní dveře jsme pro Vás připravili s rozměry „80“, „90“, „100” cm, v dvoukřídlém provedení „130“ - „200“ cm.

Nejen do pantů

Klasické otočné dveře jsou nejčastěji využívanou variantou. Dveře jsou zavěšené na pantech, které jsou usazené v zárubních. Kvůli způsobu otevírání ale dveře potřebují více místa. Může se stát, že v malém prostoru nejdou dveře dostatečně otevřít nebo narážejí do nábytku. V takovém případě můžete zkusit dveře otvírat směrem ven z místnosti. Další možností je vyzkoušet posuvné dveře. Ty se neotevírají klasickým způsobem, ale zasouvají se do pouzdra, které je zabudované do zdi. Tyto dveře plní estetické požadavky moderních interiérů a podstatně šetří potřebný prostor.

Pokud se Vám posuvné dveře líbí, ale nechcete pouzdro instalovat do zdi, máme pro Vás jinou alternativu. Posuvné dveře je možné instalovat i s pohybem po zdi. Důležité je, aby zeď, na které budou připevněny kolejnice, měla dostatečnou nosnost a byla dokonale vyvážená. V opačném případě by se Vám mohly dveře samovolně zavírat a otevírat.

Jaké povrchy se nabízejí?

Dveře tvoří podstatnou součást celkového interiéru domácnosti, ideální proto je, pokud vyberete kompletní sadu dveří najednou a podpoříte tím krásu Vašeho domu či bytu. Volbu povrchového materiálu podřizujte očekávané intenzitě provozu ve Vaší domácnosti. Pokud se u Vás „dveře netrhnou“, máte malé děti nebo domácí mazlíčky, vybírejte z odolnějších povrchů. Vhodné pro Vás mohou být dveře s povrchem z CPL HQ laminátu. Laminát dveře chrání před mechanickým poškozením, je dobře odolný vůči poškrábání. Je dlouhodobě imunní vůči slunečnímu záření, dveře si tedy udrží svou původní barvu. Povrch dveří můžete bez obav udržovat běžnými čisticími přípravky. CPL je odolný vůči vlhkosti a využitelný je tak i v koupelnách nebo kuchyních.

Další možností jsou dveře s povrchem z dýhy. Vyrábějí se v různých barevných variantách, klasikou je dub nebo javor. Dýha ale podobně jako masivní dřevo nenabízí dlouhodobou barevnou stálost. Mění barvu v závislosti na dopadajícím světle a jeho intenzitě. Vlivem času a slunečních paprsků se barva dveří může odlišovat od původního odstínu.

Dveře s fóliovým povrchem jsou barevně stálé. Některé z fólií (např. Portadecor nebo Portadur) nabízejí věrnou imitaci struktury dřeva.  Představu o barevnosti můžete získat z katalogů nebo na našem webu, samozřejmostí je ale možnost návštěvy naší vzorkovny, kde si můžete dekory prohlédnout osobně (návštěva pouze po telefonické domluvě).

Rozhodněte se také, zda jsou pro Vás vhodné dveře plné nebo zda dáte přednost skleněným průhledům. Plné dveře využijete pro komoru, spíž nebo technickou místnost, ale i pro místnosti, kde vyžadujete soukromí. V obývacím pokoji nebo v kuchyni můžete bez obav využít dveře prosklené. Díky nim bude Vás interiér projasněný a výrazně odlehčený.

Jak na barvy?

I výběr barvy dveří Vám může přidělat vrásky na čele. Opět pro Vás máme jednoduchou pomůcku. Odborníci na bytový design doporučují dva odlišné přístupy – buď se pokuste dveře sladit s ostatními barvami Vašeho interiéru, nebo je naopak dejte do přímého kontrastu. Můžete tedy zkombinovat tmavé dveře a světlou podlahu, případně naopak Vaši tmavou podlahu doplnit světlými dveřmi. Nemíchejte odstíny ale příliš, interiéru by měly dominovat maximálně tři barvy.

A co montáž?

S montáží si nemusíte dělat starosti. Při pořízení nových dveří Vám kromě kompletního servisu a odborného poradenství zajistíme také jejich konečnou montáž. Vy se pak tak můžete těšit z profesionálně provedené instalace a především ze svých nových dveří.

Galerie

Další články:

Zavolejte nám: +420 603 279 682! Připravíme pro vás nejvýhodnější nabídku na míru.